2007 m. kovo 5 d., pirmadienis

Užsienio lietuviai nori daugiau įtakos

Šimtai tūkstančių užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių Seimo rinkimuose yra priskirti vienai vienmandatei apygardai. Tuo tarpu kitose rinkimų apygardose teorinis rinkėjų skaičius - mažesnis. Remdamiesi tokiomis priežastimis užsienio lietuviai nori didesnės įtakos artimiausiuose seimo rinkimuose ir paskelbė peticiją internete Seimo rinkimų įstatymui pakeisti, kad užsienio lietuviai turėtų galimybę išrinkti daugiau Seimo narių.

Rodos logiška, jeigu Lietuvoje rinkėjų yra 2,7 mln, o užsienyje - 0,35 mln, tai užsienio lietuviai norėtų išrinkti 11% vienmandatėse apygardose renkamų Seimo narių.

Rodos logiška! O iš tikro tai užsienyje gyvenantys Lietuvos piliečiai praktiškai nebalsuoja. Pavyzdžiui per 2004 Seimo rinkimus užsienyje tebalsavo 8409 rinkėjai, o iš viso rinkimuose balsavo 1 001104. Vadinasi užsienio lietuviai tesudarė 0,8% rinkėjų.
Citata iš peticijos
Tai, kad Seimo Rinkimų Įstatymas priskiria šimtus tūkstančių užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių į vieną vienmandatę apygardą ne tik pažeidžia tame pačiame Seimo Rinkimų Įstatyme deklaruojamą „Lygią rinkimų teisę“ (Pirmas skirsnis, 3 straipsnis) bei „Rinkiminių apygardų sudarymo principą“ (Antras skirsnis, 9 straipsnis), bet ir tiesiogiai mažina užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių įtaką įstatymų leidybai. To pasekmėje yra slopinama motyvacija grįžti i Tėvynę.

Komentarų nėra: