2007 m. vasario 28 d., trečiadienis

Paklauskim politikų, tik ar nepameluos?

Gerai būtų prieš balsuojant informacijos turėti. Pavyzdžiui apie klausimus, kurie kandidatui aktualiausi atrodo arba apie jo pažiūras.
Su vienu kolega vokiečiu kalbėjausi prieš keletą mėnesių, jis sakė, kad pas juos, Vokietijoje, yra praktiškai priverstine tvarka duodama kandidatams prieš rinkimus atsakyti į krūvą įvairių klausimų ir visi tie atsakymai skelbiami viešai vienoje vietoje, kad rinkėjai galėtų perskaityti ir apsispręsti dėl kandidatų pažiūrų bei prioritetų tinkamumo..

Kažką panašaus ir olandai per paskutinius rinkimus pernai darė.

Reikėtų ir Lietuvoje prieš rinkimus kandidatų paklausinėti. Bent kažkiek padėtų žmonėms apsispręsti. Tik kiek tuo galima pasitikėti? Politikai už savo pažadus ar kalbas gi prieš nieką neatskaitingi. Nors priešingai pažadams elkis - nieko nebus.

Šią savaitę įdomus straipsnelis BBC buvo apie tai, kaip iš politikų tiesa išgaunama.

Prieš porą metų vienas komikas balsų mėgdžiotojas Anglijoje paskambino kažkuriai tuometinei ministrei, prisistatė esąs kancleris (berods kažkas panašaus į finansų ministrą) ir pasikalbėjo su ja apie valstybės valdymą. O prieš keletą dienų paskelbė to savo pokalbio stenogramą. Stenogramoje ministrės kalba atvira, o ne taip kaip įprasta viešai kalbant.

Anglai dabar svarstė ar nusikaltimas taip apsimesti ir tiesą iš politikų išpešti. Dalis nusprendė, jog sužinoti tikrąją politikų nuomonę, yra visuomenės interesas.

Komentarų nėra: