2007 m. vasario 27 d., antradienis

Rinkimai - loterija

Dabar rinkimai labai panašūs į loteriją.

Uždaviau šiandien klausimą 3 žmonėms... Kiek kandidatų buvo paskutiniuose rinkimuose į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą... Visi 3 žmonės pradėjo spėlioti nuo skaičių mažesnių už 10. Na turint tik 10 kandidatų galima būtų susirinkti informacijos, kurio kandidato kokios pažiūros, kaip elgėsi politikoje anksčiau, dar ką nors, kas padėtų daugmaž normaliai apsispręsti, už ką balsuoti.

Deja kandidatų buvo ne 10. Vien partijų buvo 18. Vien liberalų ir centro sąjunga pasiūlė 102 kandidatus. O iš viso Vilniaus mieste buvo 702 kandidatai.

Fiziškai neįmanoma tiek kandidatų palyginti žmogui... Tad įvertinimas remiasi visokiais kriterijais, kurie nesusiję su atstovaujamomis pažiūromis, ankstesniais poelgiais ir rezultatas - valdžioje žmonės atsiduria loterijos būdu.

Ankstesnį poelgį akcentuoju dėl to, jog samdant žmones, darbdaviai ankstesnius poelgius laiko vienu iš reikšmingesnių rodiklių nusakančių, kaip žmogus bus linkęs elgtis ateityje.

Čia tokia loterija iškreipta, kurioj galima rezultatus pakreipti šiek tiek.

Dabartinė sistema tokia (tarkim imant liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pavyzdį Vilniuje) - sąrašo viršuj Zuokas. Apie Zuoką žmonės daugiau mažiau kažkokią nuomonę susidarę ir jei ta nuomonė teigiama: eina ir balsuoja už LiCS: tada įrašo ten Zuoko numerį ir dar gal kokius 4 numerius apie kuriuos nieko nėra girdėję.

Ir tada į savivaldybę pakliūna Zuokas, už kurį balsavo, ir dar 8 tipai loterijos tvarka - nors už juos, iš esmės, niekas nebalsavo. (LiCS Vilniuj gavo 9 vietas).

Komentarų nėra: